Edit Content


  Voordelen van tijd doorbrengen in de natuur

  Voordelen van tijd doorbrengen in de natuur

  Met de modernisering, industrialisatie en technologische vooruitgang van de afgelopen eeuwen zijn onze levens een stuk comfortabeler geworden. We vinden alle denkbare voedingsmiddelen in onze nabije supermarkt, onze geneesmiddelen in de apotheek en ons vermaak en kennis onder één knop op onze telefoon, computer of tv. Maar zijn we tegelijkertijd ook de connectie met de natuur kwijt geraakt? De hoeveelheid tijd die we tussen vier muren en kijkend naar schermpjes spenderen is voor onze lichamen verre van natuurlijk en het zou best kunnen dat je lichamelijke en geestelijke gezondheid hier de prijs voor betaald. 

  Geen zorgen: de natuur is nog steeds overal om ons heen te vinden. Een wandeling in het bos maken, in de tuin werken, op je blote voeten door het zand lopen. Je hebt vast gemerkt hoe goed je je hierna kan voelen, maar vaak schiet het er toch bij in. Misschien helpt het om er bij stil te staan dat tijd doorbrengen in de natuur niet alleen leuk is, maar ook belangrijke voordelen met zich mee brengt.

                 1. Verminder stress en angst
  Veel mensen kampen met gevoelens van stress en angst. Door tijd in de natuur door te brengen kunnen we onze stressniveaus verlagen en beter ontspannen. Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat een natuurlijke omgeving er meestal voor zorgt dat: de hoeveelheid stresshormonen in ons lichaam vermindert en ons gevoel van welzijn verbetert. In de natuur zijn er minder prikkels en is er meer ruimte om tot rust te komen.

                2. Verbeter je immuunsysteem
  Het is aangetoond dat tijd doorbrengen in de natuur ons immuunsysteem kan versterken. Natuurlijke omgevingen bieden een rijke verscheidenheid aan micro-organismen en stoffen die ons immuunsysteem kunnen stimuleren. Ook het feit dat we buiten zijn en ons blootstellen aan de natuurlijke elementen kan ons immuunsysteem versterken.

                3. Verbeter focus en creativiteit
  In de natuur wordt je minder snel afgeleid en zijn er minder prikkels dan in een stedelijke omgeving. Hierdoor kunnen we ons beter concentreren en wordt creativiteit gestimuleerd.  Studies hebben aangetoond dat een wandeling in de natuur cognitieve prestaties kan verbeteren en ons vermogen om problemen op te lossen kan vergroten.

                4. Verbeter slaapkwaliteit
  Een goede nachtrust is essentieel voor onze gezondheid en welzijn. Tijd doorbrengen in de natuur kan onze slaapkwaliteit verbeteren en ons helpen om sneller in slaap te vallen. De blootstelling aan natuurlijk licht en lichaamsbeweging kan onze biologische klok reguleren en ons helpen om een gezond slaappatroon te behouden.

                5. Zelfvertrouwen en zelfbeeld
  Tijd in de natuur doorbrengen kan ons ook helpen ons zelfvertrouwen en zelfbeeld te vergroten. Het gevoel van verbondenheid met de natuur kan ons een gevoel van doel en betekenis geven, waardoor we ons beter voelen over onszelf en onze plaats in de wereld.

       Kortom, tijd doorbrengen in de natuur biedt een aantal belangrijke voordelen voor onze gezondheid en welzijn. Door te genieten van de natuurlijke omgeving en ons bloot te stellen aan natuurlijke elementen, kunnen we onze stress niveaus verlagen, ons immuunsysteem versterken, ons concentratievermogen verbeteren, onze slaapkwaliteit verbeteren en ons zelfvertrouwen vergroten. 

       Vind je het moeilijk om tijd in de natuur een gewoonte te maken? Misschien helpt het je om een vast moment in je agenda te plannen, of tijdens het werk in de pauze een rondje te lopen. Wie weet willen er wel collega’s mee. Er zijn genoeg manieren te bedenken om de natuur een vast plekje in je week te geven. In ieder weet je wat het je op kan leveren :).

       Over Terrapy

       Voor vragen of interesse in een samenwerking kan telefonisch of via email contact op worden genomen. Zowel op de blogs als op instagram worden regelmatig weetjes en tips gedeeld.