Edit Content


    Drie belangrijke tips voor betere mentale gezondheid en minder stress

    Drie belangrijke tips voor betere mentale gezondheid en minder stress

    Misschien merk je wel eens op dat je je onrustig voelt, gestrest of misschien zelfs somber of ongelukkig. Verdriet, boosheid en angst horen net zo goed bij het leven als blijdschap en een gevoel van geluk. We hebben alleen niet altijd goed geleerd om met onze emoties om te gaan. In Nederland kampt ongeveer één op de vijf volwassenen (en jongeren) met psychische problemen. In dit artikel zijn daarom de meest belangrijke tips voor een betere mentale gezondheid voor jou op een rijtje gezet: 

    1. Creëer routines en rituelen waar je blij van wordt

    Mensen zijn van nature gewoontedieren en hebben baat bij regelmaat en routine. Routines kunnen zorgen voor minder stress en mentale belasting, omdat je weet wat je kan verwachten en minder hoeft na te denken. Een redelijk vast slaapritme kan bijvoorbeeld al helpen bij het verbeteren van onze slaapkwaliteit en zorgen dat we uitgerust wakker worden. Maar ook in de ochtend, wanneer je terugkomt van werk (of als je thuis werkt wanneer je stopt met werk) en voor het slapen gaan zijn mooie momenten voor vaste routines en rituelen. Je geeft jezelf namelijk een moment om te schakelen van de ene naar de andere situatie en geeft hersens als een het ware een seintje: ‘we zijn gestopt met werken, daar hoeven we niet meer over na te denken :)’. 

    1. Maak tijd voor jezelf (en je gevoelens)

    In het dagelijks leven is het gemakkelijk om alle taken die ‘moeten’ voorrang te geven. Zoals je werk, het huishouden, zorgen voor de mensen om je heen etc. Na al deze taken, heb je misschien niet eens zin meer om tijd aan jezelf te besteden en heb je alleen nog behoefte om op de bank te ploffen. Op deze manier geef je meer energie weg dan dat je weer ‘oplaadt’ en kan je letterlijk ‘opbranden’: stress en burn-out klachten krijgen. Het is daarom belangrijk om prioriteit te geven aan jezelf. Dit is ook goed voor je eigenwaarde: je laat zien aan jezelf dat je belangrijk bent. Hoe geef je prioriteit aan jezelf? Misschien is de mooiste manier wel door de dag te starten met een moment voor jezelf. Bijvoorbeeld door een stukje te lezen, schrijven, wandelen, mediteren, yoga te doen. Ja, de wekker gaat misschien iets eerder, maar al zijn het 10 minuutjes, van dit momentje voor jezelf in de ochtend heb je de rest van de dag plezier. Uiteraard kan je ook later op de dag momenten inbouwen waarbij je even bij jezelf ‘incheckt’. Zorg dan in het begin wel dat je ergens een geheugensteuntje hebt, zodat je het niet vergeet. 

    1. Wees lief voor jezelf

    Het kan verleidelijk zijn om jezelf voortdurend te bekritiseren en streng te zijn voor jezelf, vooral als je hoge verwachtingen hebt en graag goed presteert. Toch zijn er verschillende redenen waarom je niet te kritisch moet zijn voor jezelf. Door te kritisch te zijn voor jezelf, kun je je zelfvertrouwen ondermijnen, wat kan leiden tot gevoelens van onzekerheid en negatieve gedachten over jezelf. Je zou denken dat kritisch zijn naar jezelf je helpt het beste uit jezelf te halen, maar het tegenovergestelde is vaak het geval. Als je jezelf niet toestaat fouten te maken en te leren van je ervaringen, kun je namelijk vast komen te zitten in een comfortzone en jezelf beperken. Je kunt het gevoel hebben dat je nooit goed genoeg bent, wat kan leiden tot het opgeven van doelen en het vermijden van uitdagingen. Hoe kunnen we beter omgaan met onze innerlijke criticus? De eerste stap is bewustwording: ‘Op welke momenten ben je geneigd om kritisch te zijn op jezelf? Wat was de trigger?’. Om vervolgens te toetsen of je te streng bent voor jezelf kan je jezelf afvragen ‘Wat zou ik tegen een vriend zeggen?’. Grote kans dat je gedachten dan al een stuk genuanceerder en minder streng zijn. 

    Over Terrapy

    Voor vragen of interesse in een samenwerking kan telefonisch of via email contact op worden genomen. Zowel op de blogs als op instagram worden regelmatig weetjes en tips gedeeld.